• türkiye'de kadın istihdamının en yüksek olduğu alanlardan olan tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin, ağır ve tehlikeli işler kapsamına alınmasıyla tartışılmaya başlanan, ayda 5 gün olarak belirlenen ücretli izin türü. çin, endonezya, japonya, kore gibi bazı ülkelerde, ağır işlerde çalışmayan kadınlara da ayda 1 ya da 2 gün olarak tanınan bir hak olarak belirlenmiş.

    bu iznin neden asya toplumlarında ve müslüman toplumlarda yaygın olduğu üzerinde düşünmeye değer. örneğin kore'de kadınlar yalnızca regl izniyle değil, ofis içi çocuk bakım hizmetleri, emzirme izinleri vs. gibi yöntemlerle de çalışmaya yönlendirilmek isteniyor. dolayısıyla yasalar işverene zorla kabul ettirilmek yerine, karşılıklı bir anlaşmayla düzenlenmiş. fakat, kadının regl döneminde pis ve işe yaramaz kabul edilmesi ve uzak tutulmaya çalışılması gibi, annelik ve ev işlerinin yalnızca kadının görevi olarak görülmesi, dolayısıyla regl izninin evdeki işlerini yoluna koyma yükümlülüğü yüzünden kadına sağlanan bir hak olduğu da iddia edilebilir. ayrıca yasalarla korunmasına rağmen, regl olduğunu kanıtlama zorunluluğu yüzünden, pek çok kadının bu hakkı kullanmayı tercih etmediği de biliniyor.

    bu konuda pozisyon alması oldukça güç. regl dönemi kadınların fizyolojik farklılıklarından doğan durumlarda onlara koruma sağlayabildiği kadar, kadına karşı kullanılabilecek bir silah halini de alabiliyor. regl olmanın bir hastalık olmadığını söyleyebiliriz, fakat bazı kadınların bu dönemde şiddetli ağrı ve kramplar, baş dönmesi, mide bulantısı gibi rahatsızlıklar yaşadığı da göz ardı edilemeyecek bir gerçek. bunlar da özellikle ağır işlerde çalışan kadınların işyerindeki performansını etkileyebilir.

    türkiye'de işverenlerin tehditleri şimdiden başlamış. kadınları işten çıkarıp, daha çok erkek çalıştırmaya yöneleceklerini söylüyorlarmış. benzer bir şekilde, annelik izninin de kadınların daha fazla sorumluluk isteyen pozisyonlara getirilmemesi için bir bahane olarak kullanıldığı söylenebilir.

    benim kafamdaki soru şu: kadınlar mı eril bir mekan olarak kurulmuş çalışma mekanına uyum sağlamak için uğraşmalı, yoksa çalışma mekanları mı kadınların varlığıyla kendisini yeniden şekillendirmeli? ayrıca bunun düzenlemesi nasıl yapılmalı?
  • bu konuda gundeme gelen bir diger soru da 'acaba regl donemi ayni gune gelen bir kac kadin olursa firmanin durumu ne olacak?' aslinda belli nedenlerden dolayi bir cok kisinin bu izni kabul etmeyecegini dusunuyorum ama bu ve bunun gibi izinler kesinlikle gerekli. yine de saatlik ucret gibi bir uygulama olsa herkes kendi calsip calismama kararini daha rahat bir sekilde verir bence. en azindan ben boyle dusunuyorum.
  • (bkz: mizojini)
  • regl izninin hemen arkasından işi bilen ar damarı alınmış işverenlerin çalışanlara hallenmesiyle sonuçlanabilecek uygulama
  • "kadınlar çalışmasın evde kocasının dibinde otursun" anlayışına sahip uyanık kafanın uygulamaya soktuğu izindir bence. ayda 5 gün regl izni, 4 gün de haftalık izni olan kadınları hangi patron tercih eder?
  • okul bitip de çalışmaya başladığımda ayda en az 1 gün istediğim izindir. abartmayın 5gün regl izni mi olur genelde ilk gün bilemeden iki gün şiddetli sancılar çekmekte değil miyiz?
  • akıllı bir menopoz dönemi kadını için bulunmaz hint kumaşıdır.
  • kadınların yumurtlama döngülerinin afişe edilmesinen sebep olacak durumdur... düzensiz regl olanlar konusunda nasıl bir uygulama olacak ya da haksızlık ortadan kaldırılacak diye merak uyandıran hadise...
  • kimi isyerlerinde halihazirda uygulanan izin. eger cogunlugu erkeklerden olusan bir isyerinde istihdam edilmekteyseniz "cok ciddi karnim agriyor; sanirim bugun evden calismam gerekecek" dediginizde isveren otomatik olarak regl hesabiniza yaziyor zaten. hesabi sorulmayan tek ad-hoc izin.
hesabın var mı? giriş yap